Shell heeft flink last van lagere olieprijzen. Kredietbeoordelaar Moody’s kijkt daarom streng naar de kredietwaardigheid van de Brits-Nederlandse energiereus. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Kredietbeoordelaar Moody’s gaat waarschijnlijk de kredietwaardigheid van olie- en gasreus Shell verlagen, meldt persbureau Bloomberg. Shell heeft bij Moody’s een Aa1 rating, de op een na hoogst kredietbeoordeling. Die rating zal dus met een of twee treden worden verlaagd.

De kredietbeoordelaar is erg somber geworden over de olieprijs en voorspelt nu dat een vat Brent dit jaar gemiddeld slechts 33 dollar zal kosten. Moody’s ziet namelijk voorlopig geen eind komen aan het aanbodoverschot.

De kredietbeoordelaar denkt dat zodra de productie in de VS daalt doordat schalie-olie boeren het loodje leggen, Iran direct in de bres zal springen en de productie zal opschroeven. Dat de wereld daardoor in de olie blijft zwemmen, betekent voor olie- en gas maatschappijen als Shell simpelweg dat de kasstroom verder zal opdrogen.

Vorige zomer verlaagde Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van Shell. De firma wijzigde toen de beoordeling van het olie- en gasconcern van AA naar AA- met een negatieve outlook.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. Het was weer eens Groundhog Day bij de Europese Centrale Bank (ECB). President Mario Draghi zei donderdag tijdens de persconferentie dat de ECB in maart het monetaire beleid mogelijk zal herzien. In gewonemensentaal betekent dat dat tenzij er een wonder gebeurt het zo goed als zeker is dat de ECB in maart de geldkraan verder opendraait en de rente weer verlaagt.

In oktober deed Draghi een soortgelijke uitspraak. Vervolgens ging Draghi op de muziek vooruitlopen en begonnen scenario’s over agressieve verruiming de ronde te doen. Uiteindelijk sneuvelden deze plannen op de tekentafel. Dragh leed een gevoelige nederlaag en moest in december de markt teleurstellen met een minuscuul stimuleringspakket.

Krijgt Draghi ditmaal wel zijn zin? De ECB zal op zijn minst met iets beters moeten komen dan het verruimingspakket uit december, toen de obligatieaankopen met 360 miljard euro werden uitgebreid en depositorente voor banken werd verlaagd van -0,20 naar -0,30 procent.

Waarschijnlijk zullen de haviken van de Bundesbank ditmaal wél schoorvoetend instemmen met een agressiever pakket. Tussen de regels door valt namelijk te lezen dat de Duitsers geen vertrouwen hebben in het geklungel de afgelopen tijd van China, Duitslands belangrijke handelspartner. In tegenstelling tot in december zal Draghi waarschijnlijk eerst kijken hoe de wind draait voordat hij zijn zin doordrukt.

3. Read my lips: er komt geen devaluatie van de yuan. De Chinese vice-premier Li Yuanchao heeft in een interview met Bloomberg tijdens het World Economic Forum in Davos gezegd dat Beijng niet overweegt zijn valuta te verzwakken, ondanks de kapitaalvlucht en de speculatieve aanvallen die de yuan onder zware druk hebben gezet. “De koersschommelingen in de valutamarkt zijn het gevolg van de markt zelf, en de Chinese regering is niet van plan en voert geen beleid om zijn valuta te devalueren,” aldus Li.

China heeft dit jaar de spilkoers van de op het Chinese vaste land verhandelde yuan met 1,3 procent verlaagd naar 6,5793 yuan voor één dollar. Eerder deze maand, toen de devaluatieangst een hoogtepunt bereikte, was de koers van de yuan in de vrije offshorehandel net geen 6,75 voor één dollar, wat een devaluatie van 4 procent impliceerde.

Li probeerde ook de murw gebeukte Chinese beleggers op te beuren. De vice-premier zei dat Beijing zal “opkomen voor de belangen” van aandelenbeleggers. Wereldwijd is Shanghai een van de slechtst presterende beurzen met een koersverlies van 18 procent dit jaar.

4. In tegenstelling tot de Chinese overweegt Japan wel zijn valuta verder te verzwakken nadat de Japanse yen tijdens het hoogtepunt van de beursmalaise deze week 3 procent in waarde was gestegen ten opzichte van de dollar sinds de start van het jaar. Volgens de zakenkrant Nikkei kan de Bank of Japan tijdens het rentebesluit van 29 januari het monetaire beleid voor het eerst sinds oktober 2014 verder verruimen.  De krant schreef dat de centrale bank bang is dat de wel erg lage olieprijs deflatieverwachtingen bij het publiek en beleggers aanwakkert.

5. Voor superbelegger George Soros is het momenteel allemaal doom and gloom in China. “Een harde landing in China [crash van de economie] is praktisch onvermijdbaar,” zei Soros in Davos tegen Bloomberg. “Ik verwacht het niet, ik aanschouw het [nu].”

Soros zei daarnaast dat zijn beleggingsvisie erop neerkomt dat hij de schuilkelder is ingegaan. Hij zit short in de S&P 500 en long in Amerikaanse staatsleningen. 2016 wordt sowieso een moeilijk jaar voor beleggers vol met dubbele bodems. Mochten aandelen de bodem hebben gevonden, dan zal die bodem "steeds worden getest". Met andere woorden, na een rally zoals donderdag kunt u zeker niet rustig gaan slapen volgens Soros.  

 

6. Amerikaanse toezichthouders hebben definitief de verkoop van Philips Lumiled aan het Chinese GO Scale Capital voor 2,8 miljard dollar afgekeurd. Heel verrassend is dat niet. In oktober vorig jaar werd duidelijk dat de Amerikaanse Committee on Foreign Investments in the United States zich met de zaak was gaan bemoeien. Uit die naam was duidelijk dat het niet om een gewone mededingingszaak ging, maar om staatsveiligheid. Philips zei dat het afketsen van de verkoop geen gevolgen heeft voor de afsplitsing van de verlichtingsdivisie.

7. Volgens de inkoopmanagersindex van dataleverancier Markit Economis is de economische groei in de eurozone aan het begin van het jaar een beetje afgezwakt. De afzwakking was het gevolg van lagere prijzen. Producenten en dienstverleners rekenden lagere kosten als gevolg van de gedaalde olieprijs door aan hun klanten. Het valt dus allemaal mee.

Bovendien beginnen bedrijven steeds meer personeel in dienst te nemen omdat de nieuwe orders in een sterker tempo stegen. Met andere woorden, de verzwakking van de wereldeconomie lijkt de eurozone (nog) niet echt te raken. Teleurstellend is dan wel dat de cijfers van vanochtend er op wijzen dat het groeitempo in het eerste kwartaal blijft haken op 0,3 tot 0,4 procent.

8. Europese beurzen gaan met dank aan Draghi een wilde beursweek afsluiten met stevige winsten. Aan het einde van de ochtendhandel stonden de meeste ruim 2 procent in het groen nadat de olieprijs weer boven de 30 dollar per vat steeg. De AEX zat in de kopgroep met een winst van meer dan 2,5 procent op 417 punten. Daarmee is het jaarverlies teruggelopen tot een wat meer behapbare 5,5 procent.

Opvallende stijgers in Europa zijn de kleine Italiaanse rommelbanken. De koers van Banca Monte dei Paschi die Siena – de kop van jut van het Italiaanse bankwezen – is sinds donderdagochtend met meer dan 50 procent gestegen. Italië zal naar verwachting spoedig een aankondiging doen over het oprichten van een ‘bad bank’ die banken moet zuiveren van giftige activa. 

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl